Zajęcia z projektu "Edukacja i Terapia"
- 20 czerwiec 2017
Realizujemy kolejne zajęcia z projektu "Edukacja i Terapia", dofinansowanego z Fundacji "ANWIL dla Włocławka". Wcześniej odbyły się zajęcia z aromaterapii i hortiterapii. Teraz odbyły się zajęcia w kuchni, gdzie uczniowie przetwarzali truskawki. Wiemy dobrze, że w czerwcu rozpoczyna się sezon na przetwory. Pierwsze owoce warto więc utrwalić ale te pyszne owoce oprócz walorów zdrowotnych mają również piękny zapach. Uczniowie zachwycali się zapachem świeżych truskawek a następnie wykonali przetwory: dżem, sok oraz truskawki w syropie. Zwracano uwagę na owoce uszkodzone lub zarażone chorobą oraz zastosowanie różnych środków do utrwalania przetworów. Część owoców zamrożono a pozostałe zostały wykorzystane do przygotowania dań: makaronu z truskawkami i koktajlu z lodami. Przetwory z truskawek będą wykorzystane zimą do przygotowania różnych potraw.